Recuperació Lligament Creuat Anterior

L’equip de fisioterapeutes del nostre centre de Fisioteràpia de Terrassa t’explica tot el que has de saber per la recuperació del lligament creuat anterior. Al NEXT Terrassa estem especialitzats en la recuperació del lligament creuat anterior. El nostre equip de Fisioteràpia t’acompanya des que surts del quiròfan fins que tornes a córrer, saltar o competir. Et donem les claus perquè la teva recuperació sigui un èxit!

Què és el lligament creuat anterior?

El lligament creuat anterior és un lligament del genoll que uneix la part final del fèmur amb la tíbia i aporta estabilitat a l’articulació. Es diu lligament creuat anterior o encreuat anterior perquè creua pel mig del genoll des de la part posterior cap a la part anterior de la tíbia.

On està el lligament creuat anterior?

El lligament creuat anterior està a dins de l’articulació del genoll, entre el fèmur i la tíbia. A dins del genoll es creua amb el lligament creuat posterior, que té un recorregut i funcions contràries al lligament creuat anterior. A dins de l’articulació està en contacte amb el menisc intern i el menisc extern.

Quina funció fa el lligamen creuat anterior?

El lligament creuat anterior fa la funció l’estabilitzador del genoll. Uneix amb força el fèmur i la tíbia perquè el genoll es mantingui estable per caminar, saltar i córrer. Quan el lligament creuat anterior es trenca el genoll es torna inestable en accions quotidianes i és molt difícil fer esport de forma segura.

Com es trenca el lligament creuat anterior?

El lligament creuat anterior es trenca com una corda que està en màxima tensió. Al trencar-se la persona pot escoltar un soroll molt fort, com una fuetada o crepitació, que indica que el lligamnt s’ha trencat. Normalment se senten dues crepitacions molt fortes, ja que el creuat anterior té dues porcions a dins seu.

Quan es trenca el lligament creuat anterior?

El lligament creuat anterior es trenca quan no pot resistir la tensió a la que està sotmès. A vegades, després d’un salt o en un gir, cedeix a la força que el posa en tensió i es trenca per la meitat. Així doncs, el lligament creuat anterior es trenca quan se’l posa en tensió màxima.

Per què es trenca el lligament creuat anterior?

El lligament creuat anterior es trenca perquè les seves fibres no poden suportar la tensió. El lligament no es trenca perquè no estigui prou fort, sinó perquè es veu sotmès a una càrrega excessiva en una situació com un gir o un salt.

QUINS EXERCICIS FER ABANS D’OPERAR EL LLIGAMENT CREUAT ANTERIOR?

Abans d’operar d’operar el lligament creuat anterior s’han de fer exercicis de força de tota l’extremitat inferior amb els fisioterapeutes i preparadors físics. Recorda que perquè la reconstrucció sigui un èxit abans has d’aconseguir eliminar la inflamació, recuperar la mobilitat activa i aconseguir força. Per guanyar la força centrem tot el treball en exercicis específics allunyats de màquines clàssiques de gimnàs. Tampoc recomanem estar-se quiet en una camilla amb electroestimuladors al quàdriceps. El més recomanable és treballar al gimnàs de recuperació i readaptació com el del NEXT fent un treball pels diferents grups musculars que estabilitzaran el genoll. En aquest vídeo veuràs quin tipus d’exercicis realitzem en pacients abans de ser operats.

COM S’OPERA EL LLIGAMENT CREUAT ANTERIOR?

El lligament creuat anterior s’opera fent servir la tècnica d’artroscòpia per substituir el lligament trencat per un nou lligament que s’anomena plàstia. El nou lligament creuat anterior, o plàstia, es construeix fent servir el múscul semitendinós o el tendó rotul·lià de la pròpia persona o d’un donant. Durant la intervenció, a més del lligament, es revisen la resta d’estructures internes del genoll (lligament creuat posterior, cartílag, menisc, etc).

Com recuperar el lligament creuat anterior?

Per recuperar el lligament creuat anterior s’ha de seguir un protocol de rehabilitació i readaptació esportiva amb l’equip de fisioterapeutes i preparadors físics que es basi en el treball per fases i objectius. Els objectius de la primera fase de tractament després d’operar el lligament creuat anterior són reduir el dolor, eliminar l’edema, aconseguir una extensió completa del genoll, millorar la flexió del genoll i despertar la musculatura del quàdriceps. El nostre equip de fisioterapeutes respecta les cicatrius de l’operació i ajuda a millorar la mobilitat del genoll, del maluc i del turmell a través de maniobres de mobilitat. A més et fa iniciar el treball actiu al gimnàs amb exercicis bàsics i senzills pels quàdriceps, glutis, isquiosurals i tríceps sural. Entre les tècniques passives a la camilla (teràpia manual, botes de pressoteràpia, compex…) i els exercicis al gimnàs aconseguim els objectius de la fase 1 i quan aquests ja estan assolits estàs a punt per passar a la fase 2.

com ACCELERAR LA RECUPERACIÓ DEL LLIGAMENT CREUAT ANTERIOR?

Per accelerar la recuperació després de la reconstrucció del lligament creuat anterior és imprescindible seguir un pla de tractament totalment individualitzat. El fisioterapeuta del NEXT Enric Grau ha escrit el llibre “M’he trencat el genoll. I ara què?” amb tot el que has de saber si t’has lesionat el genoll i t’hauran d’operar. Hi trobaràs les claus que has de seguir per accelerar la teva recuperació. El regalem a totes les persones que venen al NEXT Terrassa buscat una readaptació específica per la seva lesió i que volen tornar a gaudir de l’esport amb confiança i seguretat. Esperem que et serveixi de gran ajuda!

“M’HE TRENCAT EL GENOLL. I ARA QUÈ?

Quan tornar a córrer en una recuperació de lligament creuat anterior?

Després d’una reconstrucció del lligament creuat anterior han de passar uns quants mesos fins que la persona pot tornar a córrer. Després de moltes setmanes de treball de força, és possible tornar a córrer de forma progressiva. Aquesta sensació és única i transporta a la persona al punt on era abans de lesionar-se. Sens dubte pels fisioterapeutes i readaptadors també és molt emocionant ja que arribem a un dels objectius més esperats de la recuperació. Com sempre diem una lesió és una oportunitat per créixer, per aprendre i valorar com de bé s’està quan no hi ha lesions. 

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About
Obrir WhatsApp
Necessites ajuda?
Scan the code
Hola!
Com et podem ajudar?