
Si ets un dels runners que corre per Terrassa i alguna vegada has notat dolor al tendó d’Aquil·les no et preocupis, no estàs sol! I és que la tendinopatia d’aquil·les, també mal coneguda com tendinitis, és un dels maldecaps més típics dels corredors. Com a centre especialitzat en fisioteràpia i entrenament ens arriba una gran quantitat de runners que mentre preparen la Mitja de Terrassa o la Vallès Drac Race els hi comença aquest problema al tendó. Si vols pots fer un cop d’ull a l’últim estudi que hem engegat amb corredors/es de Terrassa clicant aquí.
PER QUÈ EM FA MAL EL TENDÓ D’AQUIL·LES QUAN CORRO?
Si ets runner segurament alguna vegada hagis notat un dolor punxant al tendó que empitjora quan acabes de córrer. És la típica “tendinitis” (realment en diem tendinopatia, no tendinitis!) d’aquil·les. Els últims estudis diuen que una de les causes principals és el dèficit de força del tendó a més de dèficits de mobilitat. A l’estudi que vam fer amb corredors de Terrassa vam veure com la majoria de runners cometien el mateix error: no fer un bon treball específic de preparació física i anar a córrer massa dies. I què passa quan els músculs i tendons no estan prou forts i anem a córrer molts dies? Que comença el dolor.
COM SÉ SI TINC UNA TENDINOPATIA DEL TENDÓ D’AQUIL·LES?
És molt important tenir un diagnòstic acurat de què està passant en aquest tendó, veure com estan les estructures que en formen part serà vital. No ens podem quedar a la superficie. Gràcies a l’ecografia múscul-esquelètica podrem veure quines estructures no estan en bon estat. Si sabem què passa podem triar el millor tractament. L’equip de Fisioteràpia t’ajudarà amb l’ecografia i les primeres fases de la tendinopatia i quan estiguis millor els nostres entrenadors t’ajudaran a recuperar la teva marca.
COM ELIMINAR EL DOLOR DEL TENDÓ D’AQUIL·LES?
El descans ajuda a millorar el dolor, però s’ha observat en molts estudis científics que no el cura. El tractament d’aquestes lesions ha de dividir-se en dues fases molt clares; la primera reduir el dolor mitjançant tècniques de fisioteràpia i exercicis específics. La segona, tornar a la pràctica esportiva progressivament. Si enlloc d’això fas repòs faràs que el tendó perdi força i qualitat, així que quan tornis a córrer no t’aguantarà gens ni mica. Com ja hem dit cada persona és diferent i, per tant, no et serviran els exercicis o recomanacions d’algú altre. Necessites un treball específic pel teu cas, les teves estructures i la teva realitat. Pensa que hi ha tants tendons diferents com persones corrent per Terrassa!
QUIN ÉS EL MILLOR CALÇAT PER CÓRRER I EVITAR LESIONS?
La moda del running també és una moda per les marques de calçat. Quin calçat és el millor? Doncs depèn de cada persona i de la seva manera de córrer. Assessora’t amb un podòleg col·legiat per veure quin és el més adient per tu. No et deixis seduir pels dissenys de les marques i les “tecnologies” que diuen incorporar els calçats. Ja hauràs vist que no tothom pot portar les NIKE del Jaume Leiva o, si les porta, no li serveixen de gaire. I és que sense un bon treball de força, potència i CORE no podràs millorar el rendiment ni el risc de lesionar-te . Aquí una proposta molt interessant per treballar els músculs del peu, els grans abandonats!
QUANTS DIES HAN DE DEIXAR DE CÓRRER ELS RUNNERS LESIONATS?
A l’estudi que hem realizat al NEXT el 40% dels runners de Terrassa que es lesionen van contestar que es van veure obligats a deixar de córrer méss de 30 dies. Però, per què passa? Totes les lesions dels corredors i corredores de la ciutat són tant greus? O estem parlant de lesions mal diagnosticades o mal recuperades que es compliquen? Una mala planificació d’entrenament i un treball inexistent de força i CORE podria ser-ne la causa.

QUÈ PODEM FER PER EVITAR LESIONS HABITUALS DEL CORREDOR?
Hem creat l’eBook “LESIONS A L’ATLETISME: Terrassa 2020” amb les claus per gaudir de l’atletisme sense lesions amb els resultats i conclusions de l’estudi, una proposta d’exercicis per a corredors i algunes recomenacions. Esperem que aquest eBook et serveixi de gran ajuda en la prevenció de lesions i millora dels hàbits d’entrenament. Gràcies al 135 runners de Terrassa per participar a l’estudi i fer-lo realitat. Estem al teu costat sempre que ho necessitis.