entrenament personal

El teletreball és una modalitat laboral que permet treballar de manera total o parcial desde casa o un lloc diferent a la oficina o instal·lacions de producció, utilitzant diferents mitjans tecnològics i de comunicació. Però, quins problemes pot provocar? La possibilitat de patir mal d’esquena a causa del teletreball, entre altres.

Després de la pandemia hem canviat molt hàbits i cada vegada son més els treballadors que duen a terme la seva tasca laboral desde casa. Al marge de la flexibilitat que això comporta, també apareixen algunes dificultats, com la disminució de la protecció social, dels riscos laborals dels treballadors, la reducció dels nivells d’activitat física i els problemes físics, com el mal d’esquena. Per altra banda, el teletreball comporta problemes emocionals, aïllament, tensió psicològica, fatiga mental i fatiga visual. I és que normalment els espais de treball respecten algunes mesures ergonòmiques (cadira, taula, llum…) que a casa no podem tenir.

Son molt importants les condicions de l’ambient laboral on ens instal·lem i avaluar els riscos ergonòmics, evitant postures forçades, moviments repetitius, inadequada manipulació de càrregues o incorrecta aplicació de forces durant les tasques, entre altres. 

Quins son els PROBLEMES FÍSICS TÍPICS DEL TELETREBALL 

Les lesions més freqüents derivades de riscos ergonòmics solen estar presents en el coll, lumbars, colzes, canells, mans, dits i cames. En general, son de tipus inflamatori o degeneratiu dels músculs, tendons, nervis, articulacions i lligaments. En el cas del teletreball, es compromet sobretot el membre superior amb els moviments repetitius i continus que es mantenen davant una tasca, provocant  aquesta fatiga muscular, sobrecarga, dolor i lesions. 

L’exposició continua a condicions ergonòmiques desfavorables, provocant una carga estàtica sobre el sistema musculoesquelètic, disminuint la circulació sanguínia i el metabolisme muscular pot causar fatiga i aparició de lesions. El problema ve quan estem moltes hores asseguts, amb el tronc o el cos flexionats, els avant braços flexionats, les mans i els dits amb extensió-flexió. Així doncs, un dels problemes principals del teletreball és estar-nos masses hores quiets sense activitat física.

L’esquena, un problema per moltS TREBALLADORS 

L’esquena és un segment corporal que es pot queixar si no prenen mesures preventives adequades. Cal evitar estar quiets en una mateixa posoció durant hores. Les etiologies varien i és necessari identificar banderes vermelles (debilitat, incontinencia intestinal o vesical, dolor que desperti al pacient) que podrien ser alarmants. També cal aturar el desenvolupament de dolors crònics. Tot i això, la majoria de problemes d’esquena relacionats amb el teletreball és el sedentarisme.

RECOMANACIONsper evitar desordres musculoesquelètics

CUIDA L’ESPAI DE TREBALL

En primer lloc es necessita un bon disseny de l’espai de treball i una postura adequada segons les tasques a realitzar. Ha de ser un espai prou ampli i organitzat, eines ergonòmiques com la cadira, escriptori, accessoris del teclat, mouse, elevador ajustable… 

Els factors ambientals també son determinants: la temperatura, que ha de ser agradable, la presència o absència de corrents d’aire, el grau d’humitat, els sorolls o la il·luminació, que ha de ser adequada per eliminar la fatiga visual i proporcionar comoditat al treballador. Tria un bon lloc per treballar a casa, amb les condicions de llum adequades i sense sorolls. Sempre que puguis, gaudeix de llum natural i evita així reflexos molestos per a la vista.

FES CRÈIXER ELS TEUS CONEIXEMENTS

Cal conèixer les postures correctes per treballar davant un ordinador més de dos hores seguides per exemple, o els riscos biomecànics del teletreball. Saps a quina altura ha d’estar la pantalla de l’ordinador a nivell ocular? Saps com utilitzar el mouse per evitar dolor a les espatlles, canells, colzes i braços? 

És necessària una comunicació constant dels treballadors amb els seus superiors per notificar les dolencies i portar un registre periòdic que permet realitzar anàlisis dels llocs de treball. Cal oferir als treballadors un entrenament sobre postures ergonòmiques correctes i saludables, i així evitar desordres musculoesquelètics.

AUGMENTA L’EXERCICI FÍSIC 

Fomentar l’activitat física serà determinant per millorar la flexibilitat muscular, la força, la capacitat funcional i l’estat anímic de la persona. És recomanable realitzar 50 minuts d’exercici almenys 4 dies a la setmana. 

A més, les empreses haurien de tenir programes de gestió que permetin fer pauses actives als treballadors que realitzen teletreball per tal de protegir-los de desordres musculoesquelètiques i aconseguir el confort necessari per una major productivitat laboral. Durant la jornada laboral, mou-te. Fes estiraments i camina, per exemple, mentre parles per telèfon. Fomenta els descansos periòdics cada dues hores.

Trobareu 10 rutines d’entrenament a casa al nostre canal de youtube!

CUIDA LA TEVA SALUT GENERAL

També és de vital importancia realitzar controls periòdics de salut als treballadors i evaluar cada posició laboral mitjançant enquestes o videoconferencies. Desde les empreses, cal promoure estils de vida saludables, incloent hàbits alimentaris, exercici regular i pauses actives. També cal capacitar als treballadors per detectar desordres musculoesquelètics i notificar-los a temps per poder gestionar-los de forma eficaç. 

Agafa’t descansos de pantalles. La vista davant de la pantalla durant molt de temps redueix la freqüència del parpelleig, de manera que els ulls perden lubricació i es ressequen. Hidrata’t els ulls. Beu aigua amb freqüència, utilitza gotes humectants si és necessari i fes descansos regulars.

REFERÈNCIES

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About
Obrir WhatsApp
Necessites ajuda?
Scan the code
Hola!
Com et podem ajudar?