Heu pensat mai en el tipus de lesions que pateixen els ballarins i ballarines en la dansa? 

Els professionals o semi professionals de la dansa presenten una elevada prevalença de lesions. És per això que les companyies de dansa han intentat reduir la incidència i la gravetat de les lesions mitjançant l’aplicació de programes de prevenció específics. 

Com és la vida dels ballarins i ballarines professionals? 

Els ballarins combinan l’art i les habilitats atlètiques d’alt rendiment. Els ballarins i ballarines professionals, solen dedicar al voltant de 6 hores al día a l’entrenament, sovint 6 dies a la setmana. En el cas dels semi professionals, nois i noies d’entre 17 i 19 anys, també s’han registrat xifres similars. 

Aquestes altes càrregues d’entrenament i el poc temps de recuperació, creen un desequilibri entre la relació entrenament-descans i provoquen acumulació de fatiga. Aquest, pot ser un dels factors que més contribueixen a l’aparició de lesions a la dansa. 

Quines són les lesions més freqüents a la dansa? 

Com ja hem vist, la fatiga és un dels factors més determinants. La majoria de les lesions es produeixen a les extremitats inferiors i solen aparèixer de forma gradual per un ús excessiu i moviments repetitius. Les accions de salts i aterratges són els mecanismes més comuns que causen lesions. 

Per altre banda, si la fatiga va acompanyada d’una baixa aptitud cardiovascular i de baixos nivells de força muscular, no és d’estranyar veure com augmenta la prevalença de lesions. 

Entre els professionals del ballet i la dansa contemporània, la prevalença de lesions oscil·la entre el 60 i el 69% i entre els semi professionals, al voltant del 76%. Son uns percentatges molt alts que equivalen a alguns dels trobats en esports de molt contacte. 

Com podem prevenir aquestes lesions a la dansa

Els programes de prevenció de lesions dissenyats pels ballarins i ballarines professionals es basen en l’entrenament de base neuromuscular. En 25 o 30 minuts es treballa la força, l’equilibri i la tècnica de salt i aterratge, posant especial atenció a l’alienació de turmells, genolls i caderes. En cas de torçar-te el turmell, saps què has de fer? Fes CLICK AQUÍ.

Les deficiències de força muscular comporten un control neuromuscular també deficient. Això és un factor de risc per lesions agudes com la ruptura del lligament creuat anterior, o lesions per sobrecàrrega com el dolor patelofemoral. 


La mala alineació dels membres inferiors, conegut com a valgo de genoll, també s’associa al dolor patelofemoral. 

Aquests programes inclouen propiocepció i entrenament de la força, per tal de reduir tots els riscos anomenats. 

El programa “11+ DANCE” 

11+ Dance és un exemple de programa dissenyat per a semi professionals de la dansa. Es centra en l’activació muscular i la resistència muscular a la part superior i inferior del cos. També treballa l’alineació de turmells, genolls i cadera, l’equilibri i la coordinació. 

A continuació, veurem alguns exemples dels exercicis que podem realitzar en cada una de les tres fases en que es divideix el programa:

1. Activació i resistencia muscular local

prevenció lesions dansa

2. Equilibri i coordinació

exercicis prevenció lesions dansa

3. Tècniques de salt i aterratge unilateral i bilateral 

salts aterratges

Es poden realitzar moltes variants dels exercicis proposats, podeu consultar tota la informació completa a l’article referenciat.

Kolokythas, Nico & Metsios, George & Galloway, S.M. & Allen, Nick & Wyon, Matthew. (2021). 11+ Dance: A Neuromuscular Injury Prevention Exercise Program for Dancers. Strength & Conditioning Journal. Publish Ahead of Print. 10.1519/SSC.0000000000000692. 

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About
Obrir WhatsApp
Necessites ajuda?
Scan the code
Hola!
Com et podem ajudar?