
Coneix al Ferran Sabrià, el teu entrenador personal del NEXT. És llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport per l’INEFC de Barcelona i Màster en Alt Rendiment en Esports d’Equip. Ha treballat amb jugadors i jugadores de bàsquet, hoquei herba, waterpolo i ja ajudat a tenistes del circuit WTA i ATP a aconseguir els seus somnis esportius. També col·labora com a docent al grau superior d’esports de condicionament físic.
Quines tasques desenvolupes com a preparador físic al NEXT?
Les meves tasques al NEXT se centren a ajudar en readaptacions en fases avançades, millorar la condició física general en aquelles persones que el seu objectiu sigui mantenir un estat de forma saludable i/o optimitzar el rendiment d’aquells/es esportistes, sigui el nivell que sigui, que persegueixen resultats i rendiment a curt/mig i llarg termini.

Com ha estat la teva experiència com a preparador físic amb joves promeses del tenis?
Realment em considero un afortunat per haver pogut entrenar amb jugadors/es d’aquest nivell. Quan es tracte d’esportistes professionals, que es guanyen la vida amb el seu esport, els resultats sovint marquen si la feina que s’està fent és bona o no. Evidentment això no és un paràmetre objectiu. Fet que t’obliga a viure el dia a dia amb convenciment i confiança del que fas, però sota una pressió molt gran, qüestionant constantment si el procés d’entrenament és l’adequat i sabent que avui tot està bé, però demà es pot torçar. L’exigència és màxima i la teva disponibilitat 24/7. L’experiència és molt bonica, però alhora esgotadora. Per sort, he pogut compartir aquest camí amb un equip de professionals increïble els quals sempre m’han ajudat i dels que he après quasi tot el que sé. D’aquesta manera el camí és més fàcil.
Per què vas triar la carrera per ser preparador físic?
D’ençà que era ben petit que sabia que volia viure de l’esport. Vaig tenir la gran sort que dues persones van confiar en mi en el seu moment per ser el preparador físic d’un grup de tenistes. Ells van apostar per mi quan jo només podia oferir il·lusió i feina. Tot just estava cursant segon de carrera i quasi era tot nou per a mi. La cosa va funcionar prou bé, sobretot per la confiança que em van transmetre. A partir d’aquí vaig anar agafant experiència, vaig acabar la carrera, un màster en optimització del rendiment en esports col·lectius i seguidament un professor de la universitat em va oferir feina.

Per què recomanes entrenar amb un entrenador personal?
Si parlem d’esportistes professionals és evident que la figura del preparador físic és vital. M’atreviria a dir que cada vegada és més important. L’esport cada vegada es professionalitza més i això fa que les demandes físiques augmentin. Els i les esportistes cada vegada són més forts, més àgils, més resistents. Durant una temporada, sigui l’esport que sigui, es porta tot molt calculat. I el treball condicional, tot i que és importantíssim, es veu sovint modificat o reduït per la competició i els seus calendaris. Per tant, és vital encertar amb el treball i aprofitar el poc temps que ens deixa la competició.
Si parlem de persones que el seu objectiu està encarat en un manteniment de la forma, sense un objectiu competitiu concret, l’entrenament amb un entrenador personal marca la diferència. Un preparador físic ha estudiat molts anys, una carrera i segurament un màster. Entén el cos i sap com ajustar els entrenaments a les necessitats individuals de cada persona. Aprenentatge i progressions dels exercicis d’una manera sana i higiènica pel cos i la postura, fugir de la monotonia i trobar-te amb entrenaments diferents i divertits, treballar sempre a la intensitat adequada, i molts aspectes més que, si proves l’entrenament personal, fa que t’enganxis a l’entrenament.

Quins consells donaries a una persona que li costa millorar el seu rendiment?
Crec que primer hauríem de repassar tot el que s’està fent i el que s’ha fet fins ara. L’estancament sovint bé donat per un procés monòton de l’entrenament, ja sigui per les càrregues de treball (volum o intensitat) o pels exercicis. Seguidament hauria d’intentar fer algun test que li permetés tenir una “foto” general del seu perfil de força. Al NEXT podem valorar el perfil de força d’extremitats inferior mitjançant la plataforma de salts. Aquest perfil ens pot ajudar a veure quina manifestació de la força podem potenciar per tal d’ajudar a les altres a millorar. Per tant, ens pot marcar una mica el camí. Però cal saber interpretar-ho. En tot cas, el millor consell que li podria donar és que es posés en mans d’un equip de professionals.
Vine al NEXT i entrena amb el Ferran Sabrià, el teu entrenador personal, o amb qualsevol dels nostres preparador físics col·legiats. Una experiència única per arribar als objectius que et proposis. T’esperem!