
Entrevistem una de les referents de la Selecció Espanyola de Hockey Herba
Si a les converses anteriors vem parlar amb el maratonià Jaume Leiva i amb el ciclista professional Carlos Verona de l’equip Movistar Team aquesta vegada hem parlat amb la Berta Bonastre. Actualment juga al Club Egara i ha esdevingut una de les referents de la Selecció Espanyola de Hockey Herba. Després de la seva darrera participació als Jocs Olímpics de Rio 2016 ella i la resta de selecció s’estan preparant intensament per als propers JJOO de Tòquio 2020 d’aquest estiu. Hem aprofitat el seu pas pel NEXT Terrassa per preguntar-li com es viu la preparació per la fita olímpica.
Després de la concentració a l’Argentina quin és el full de ruta fins als Jocs Olímpics de Tòquio 2020?
Vam tenir unes setmanes de treball exclusivament amb el club (entrenaments i inici dels partits de lliga) i després vam tornar al règim de selecció combinat amb entrenaments i partits de club. Fem concentracions de diumenge a dimecres cada dues setmanes (Madrid, Santander, Gijón…) i les setmanes que no tenim concentració, tenim entrenaments al CAR (amb el grup de selecció) dos dies a la setmana combinats amb treball de força i entrenaments de club. Cap al maig fem un viatge al Japó per veure com ens hem d’adaptar cada una i fer una prova real abans de l’hora de la veritat (JJOO a l’estiu). Al juny fem dues concentracions llargues al CAR de Sierra Nevada a Granada. Allà realitzem un entrenament d’altura (2.300m aprox) i estem molt controlades dia a dia. Fem anàlisis de sang, d’orina i ens pesem cada dia per controlar els paràmetres biològics, el nivell de recuperació i d’hidratació (a l’entrenar en altura l’oxigen no es transporta tan fàcilment als teixits corporals, a més, el grau de deshidratació és més elevat que a altura normal. Tot això dificulta la recuperació i per això és important tenir un bon control rutinari).

Durant aquesta preparació, quin paper juga l’entrenament de la força en el teu dia a dia?
Ara mateix l’entrenament de força està sent molt important. També tenim adaptacions en funció de la càrrega d’entrenaments d’hoquei setmanals, però en general fem 3 dies de treball de força amb exercicis constants i on hem d’anar augmentant la càrrega/pes progressivament. Les 3 sessions són una mica diferents entre elles, però acostumem a fer molts exercicis de CORE stability i de força.
Quines facilitats trobes al NEXT durant els teus entrenaments?
Anar a entrenar al NEXT és un autèntic luxe. L’espai i el material de treball són excel·lents, un ambient súper positiu on tant el contacte amb els professionals com amb altres esportistes és molt enriquidor. Personalment em sento 100% segura treballant al NEXT. Sempre tinc el millor consell per part dels seus professionals, tant nivell d’entrenament de força com de fisioteràpia. És un lloc que m’aporta energia positiva, motivació constant i un somriure d’orella a orella des que entro per la porta fins que acabo el treball i marxo (cosa que de vegades se’m complica ja que sempre m’hi quedaria més estona!).
Quins consells donaries als jugadors i jugadores d’hoquei que volen dedicar-se al rendiment?
Qualsevol persona que vulgui dedicar-se al hoquei d’alt rendiment ha de tenir molt clar que tot el treball fora del camp, encara que de vegades no ens ho sembli, és tant o més important que tot el treball fet al camp d’hoquei. L’entrenament de força és essencial per guanyar potència, força, velocitat i agilitat en cada acció del joc. L’estil de vida que es té fora del camp també influeix moltíssim, descansar bé i quan toca, evitar tenir masses preocupacions extra esportives que ens puguin afectar i que siguin possibles d’evitar… Això té relació directa amb la qualitat de la nostra alimentació i també de la hidratació. Com a esportistes d’elit hem de cuidar el nostre cos com si es tractés d’una màquina. Tot el que ingerim i la qualitat del que mengem pot afectar el nostre rendiment dins del camp i pot marcar la diferència entre guanyar i perdre. Per acabar, com he dit abans, recuperar i descansar és inclús més important que entrenar, ja que és el moment en el que el nostre cos es regenera i ens permet dur a terme modificacions o millores fisiològiques que permeten potenciar el rendiment esportiu en competició.
