
El teu centre d’entrenament personal i en grup
En els últims anys el concepte d’entrenament funcional és una de les paraules més utilitzades en el món de l’esport i de l’entrenament personal, però sovint mal utilitzada i interpretada. Perquè què vol dir realment funcional? Els entrenadors del NEXT Terrassa responen!
Què és i què no és entrenament funcional?
En els últims anys el concepte d’entrenament funcional és una de les paraules més utilitzades en el món de l’esport i de l’entrenament personal, però sovint mal utilitzada i interpretada. Perquè què vol dir realment funcional? La paraula funcional prové de funció, que és essencialment propòsit. Quan es fa referència a la paraula funció, s’està dient que alguna cosa té un objectiu determinat.
Quan s’utilitza aquest terme en el món de l’activitat física i de l’esport, fa referència a realitzar un entrenament amb un objectiu concret per aquell esport o persona. Habitualment el terme sovint és mal interpreta i es confon amb la paraula “especificitat esportiva”.
Necessito un entrenament específic?
L’especificitat d’un entrenament es refereix als moviments i als patrons motrius específics d’aquell esport i no pas en la funcionalitat d’un entrenament. De fet, l’entrenament funcional s’engloba més aviat dins la preparació física general i no en la preparació física específica.
Mitjançant l’entrenament funcional del NEXT es treballen els pilars de moviment, ja que la majoria dels esports i habilitats de la vida diària tenen una base comuna de moviment. És per això que dos esports aparentment molt diferents poden arribar a desenvolupar entrenaments molt similars. Per exemple, del core entre un golfista i un jugador de futbol serà molt similar.
Quines característiques té l’entrenament funcional?
Ara que ja tenim una d’idea sobre que és l’entrenament funcional, veurem quines són les seves característiques principals i alguns exemples. Característiques de l’entrenament funcional en l’esport:
- L’entrenament funcional prioritza moviments i no músculs. Mitjançant exercicis multiarticulars, que engloben més d’una articulació, ja que les habilitats esportives no es duen a terme per una articulació de forma aïllada
- L’entrenament funcional es caracteritza per exercicis duts a terme principalment de peu on els exercicis unilaterals tenen una gran importància. Com podria ser un Split Squat
- Es treballa l’estabilitat de la persona. A través de certes quantitats controlades d’inestabilitats es busca que l’atleta o persona trobi la seva pròpia estabilitat. També incorpora elements d’equilibri i propioceptius en l’entrenament a través de l’ús d’exercicis unilaterals
Per acabar, podriem dir que l’entrenament funcional és tot aquell entrenament orientat cap un objectiu determinat i a unes característiques en concret. L’entrenament funcional en l’esport és aquell que integra tots els aspectes del moviment humà. Involucrant tots els músculs del cos i no treballant d’una forma aïllada. Al NEXT tenim clar que aquest entrenament ha d’anar orientat a assolir un objectiu per l’esportista o qualsevol usuari, per tant, a una persona que no realitzi esport l’ajudarà a ser més eficient en els seus moviments del dia a dia, amb una millora de la qualitat de vida i en definitiva aconseguir una vida més saludable. En canvi a un esportista el prepara per realitzar el seu esport per tal de millorar el rendiment esportiu i reduir la incidència de lesions.