Centre Entrenament i Fisioterapia Terrassa

La teràpia manual i la Fisioteràpia són diferents en les diferents regions del món. Això és enriquidor i alhora controvertit. Si estàs llegint això és possible que tots els dies tractis amb pacients amb dolor i vulguis millorar la teva pràctica clínica. Amb aquesta formació vull introduir-te els algoritmes de valoració de l’INTERNSHIP en Fisioteràpia que realitzem a NEXT Terrassa. No vull vendre’t una manera correcta de fer les coses sinó una proposta realista, eficaç i concisa per manejar el que ens trobem dia a dia amb els pacients. El que et presento aquí fuig dels paradigmes tancats i de les marques; justament és el contrari, intenta integrar el millor de cada escola de pensament, partint des de les bases, i creant fonaments que donen espai als coneixements que ja tens i també a les controvèrsies i contradiccions de la ciència i l’art de la nostra professió.

INTERNSHIP EN FISIOTERÀPIA AMB PACIENTS REALS

Permet-me explicar-te en què consisteix l’INTERNSHIP en Fisioteràpia deixant clar primer el que no és. No és un mètode, no és una tècnica, no és la panacea; més aviat és el resultat d’un procés d’aprenentatge continu, que el dia d’avui segueix en constant revisió i evolució. Sovint em trobo amb molts alumnes, tan novells com amb experiència, que busquen noves eines per aconseguir una pràctica clínica més eficaç en el tractament dels pacients amb dolor en fisioteràpia. Molts d’ells em pregunten: “Quin curs puc fer?, Què et sembla aquesta formació?”, Etc., expressant la seva frustració per no trobar el que busquen.

El meu objectiu amb aquesta experiència formativa és ajudar els fisioterapeutes que segueixen buscant aquell “curs perfecte” que els ofereixi la “manera ideal” de treballar; perquè en realitat no existeix. Desafortunadament, no només no hi ha una manera vàlida internacionalment de practicar la fisioteràpia, sinó que a més, la pràctica clínica és diferent per a països, universitat o centre assistencial: existint tants tractaments com a fisioterapeutes.

relacio-fisioterapeuta-pacient
relacio-fisioterapeuta-pacient

La meva intenció ha estat sempre trobar dins d’aquesta voràgine d’informació i opinions, una manera coherent i realista de dur a terme la nostra acció assistencial, sense perdre de vista el protagonista: el pacient, en el seu entorn socioeconòmic i cultural. De tot aquest procés, va néixer aquesta manera d’entendre el raonament clínic en fisioteràpia neuro-múscul-esquelètica, que ara puc compartir amb tu a l’INTERNSHIP en Fisioteràpia del NEXT.

QUINES PREGUNTES ENS HEM DE FER?

Agraeixo als meus alumnes, perquè en realitat van ser ells els que em van fer comprendre el valuós d’aquest treball, compartint amb mi la satisfacció d’aconseguir bons resultats i animant-me a compartir-lo amb més companys. Des del valor d’intentar sumar, tots els fisioterapeutes, ens diguem com ens diguem, tenim tres aspectes en comú. Hi ha tres preguntes que hem de poder contestar quan una persona demana ajuda, i que han de ser el pilar del nostre raonament i presa de decisions clínica. Aquests aspectes són:

1. Són els símptomes d’aquest pacient el reflex d’un desordre visceral o una seriosa o potencialment malaltia letal?

2. D’on procedeix el dolor i / o discapacitat d’aquest pacient?

3. Què li ha passat a aquesta persona, en tot el seu conjunt, que pugui explicar l’aparició, desenvolupament i persistència del seu dolor o discapacitat?

Cadascuna d’aquestes tres preguntes, plantejades en aquest ordre lògic, requeriran que el clínic tingui uns coneixements, habilitats i eines diferents, les quals anirem desenvolupant al llarg de l’INTERNSHIP a través de l’aprenentatge d’un algoritme de 7 passos. Contestar la pregunta: Què és el més greu que podria tenir aquest pacient en aquest moment? Serà el primer punt de l’algoritme. Un algoritme es defineix com un “conjunt ordenat i finit d’operacions que permet trobar la solució d’un problema.” Aquest primer punt t’obligarà a començar a realitzar el que es coneix internacionalment com Screening de BANDERES VERMELLES. És a dir, analitzar si algun dels símptomes que t’explica la persona durant l’entrevista o els signes que apareixen en l’exploració física, poden relacionar-se amb un trastorn o patologia greu.

QUÈ ÉS EL SISTEMA DE BANDERES?

Imagina’t per exemple, que acudeix a veure’t un pacient que ha patit un “esquinç de turmell”. Potser, aquest gest fortuït ha provocat una fractura del cinquè metatarsià (Fractura de Jones). No creus que seria més prudent descartar abans de començar a tractar el peu? Conèixer el SISTEMA DE BANDERES i les BANDERES VERMELLES és extremadament important, ja que ens alerten de la possible presència de problemes mèdics greus que poden causar incapacitat irreversible o fins i tot, en algunes ocasions, la mort del pacient si no s’aborden adequadament. Descartar-ho no és una tasca fàcil; es necessita un ampli coneixement, molta humilitat i prudència. A més, hi ha moltes banderes vermelles i de molts tipus (dolor visceral referit, vasculars, neurològiques greus, infeccions, etc.) i no totes són igual de greus. Algunes requeriran atenció mèdica immediata, com per exemple, una fractura vertebral després d’una caiguda, i en diferent mesura una lumbàlgia provocada per un còlic nefrític. En canvi altres, com per exemple, disfuncions derivades d’una malaltia reumatològica, requeriran simplement més proves i anàlisi per part dels serveis mèdics. Analitzar tots aquests aspectes relacionats amb les banderes vermelles i les proves diagnòstiques més fiables per detectar-les, serà un dels objectius d’aquesta fotmació.

QUÈ ENS HEM DE PREGUNTAR COM A FISIOTERAPEUTES?

Posteriorment, un cop descartades les banderes vermelles, serà el moment de plantejar-nos algunes preguntes com:

  • Quina regió del cos és la responsable dels símptomes del pacient?
  • Quina articulació, múscul o nervi sembla ser la font dels símptomes?
  • Hi ha una o diverses fonts nociceptives en aquest pacient?
  • Hi ha teixits fets malbé? Quins? Com?
  • Quin mecanisme de dolor predomina en aquest pacient?
  • Quines disfuncions específiques hauria de tractar en aquest pacient?

7 PASSES PER AL RAONAMENT CLÍNIC DEL DOLOR MÚSCUL-ESQUELÈTIC

1. Què és el més greu que pot tenir aquest pacient en aquest moment? Screening de SISTEMA DE BANDERES.

2. Diagnòstic diferencial neural vs. múscul-esquelètic.

3. Diagnòstic diferencial en la disfunció neural: Central vs. perifèric.

4. Hi ha alguna síndrome clínica que encaixi amb la disfunció neural que presenta el pacient?

5. Diagnòstic diferencial múscul-esquelètic.

6. Quines estructures semblen ser responsables dels símptomes d’aquest pacient i quin és el mecanisme del dolor predominant?

7. Avaluació global: Factors desencadenants, agreujants i perpetuadors.

En l’últim pas de l’algoritme ens plantejarem: Què li ha passat a aquesta persona, en tot el seu conjunt, que pugui explicar l’aparició, desenvolupament i persistència del seu dolor o discapacitat? Aquest és el punt més complex i, alhora, controvertit del nostre raonament clínic. De la manera com contestem a aquesta qüestió dependrà, en gran manera, aconseguir ajudar al pacient a resoldre o evitar les recaigudes en el seu problema de salut. Durant l’INTERNSHIP, analitzarem el paradigma biopsicosocial en profunditat, estudiarem els factors de risc dels problemes neuro-múscul-esquelètics més importants, la interacció entre els diferents sistemes de l’organisme i el paper que juga la relació fisioterapeuta- pacient i la comunicació terapèutic, en el resultat dels tractaments de fisioteràpia.

Ha arribat el moment d’aprendre al costat d’un equip de fisioterapeutes i preparadors físics amb més de 10 anys d’experiència, el teu propi mentor i pacients reals.

Inverteix en una experiència única!

Jose Miguel Aguililla Liñan

Jose Miguel Aguililla Liñán

Sóc el Jose Miguel Aguililla, graduat en Fisioteràpia per l’Escola de Fisioteràpia Gimbernat, on hi treballo com a professor titular. Vaig cursar el Màster Oficial en Fisioteràpia Neuro Múscul Esquelètica i acumulo més de 10 anys d’experiència a clínica.

Actualment estic fent el doctorat en Ciències de la Salut i sóc expert en la valoració i el tractament dels problemes múscul-esquelètics, sobretot els de l’extremitat superior.

Sóc un apassionat de l’ecografia i dels algoritmes de valoració que ens ajuden a prendre decisions. Et convido a aprendre al meu costat en una experiència formativa única, a compartir amb un equip de professionals de primer nivell i amb pacients reals!

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About